Visok stepen poreske nesigurnosti u BiH

Bez autora
Dec 14 2014

Rukovodioci poreskih odjeljenja kompanija iz 29 evropskih zemalja, uključujući i BiH, koje su učestvovale u istraživanju o porezima kompanije "Dilojt", smatraju da je u većini evropskih zemalja visok stepen poreske nesigurnosti.Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreskih odjeljenja iz Irske najnižim ocijenili stepen poreske nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreskih odjeljenja iz Holandije i Luksemburga gdje je više od 90 odsto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stepen poreske nesigurnosti, saopšteno je iz Agencije za savjetodavne usluge kompanije "Dilojt".

Visok stepen poreske nesigurnosti u BiHRukovodioci poreskih odjeljenja kompanija iz 29 evropskih zemalja, uključujući i BiH, koje su učestvovale u istraživanju o porezima kompanije "Dilojt", smatraju da je u većini evropskih zemalja visok stepen poreske nesigurnosti.

"Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreskih odjeljenja iz Irske najnižim ocijenili stepen poreske nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreskih odjeljenja iz Holandije i Luksemburga gdje je više od 90 odsto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stepen poreske nesigurnosti", saopšteno je iz Agencije za savjetodavne usluge kompanije "Dilojt".

S druge strane, svi ispitanici iz Italije smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stepen poreske nesigurnosti. Slijede Portugalija, Francuska, Grčka i BiH sa više od 90 odsto odgovora o visokom stepenu poreske nesigurnosti, a odmah za njima su Hrvatska sa 79 odsto i Slovenija sa 77 odsto.

Prosječan stepen poreske nesigurnosti u Evropi je 54 odsto i niži je nego prošle godine kada je iznosio 60 odsto.

Najčešće pominjani izvori nesigurnosti u BiH su nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa /50 odsto/, te česte zakonske promjene /33 odsto/.

Isto kao i u BiH, ova dva izvora navedena su i u ostalim evropskim zemljama kao najčešći uzrok poreske nesigurnosti.

Oko 83 odsto ispitanih smatra da je poreska nesigurnost u BiH veća nego u drugim evropskim zemljama, dok je u ostalim evropskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 odsto ispitanika.

Gotovo polovina ispitanika u evropskim zemljama /49 odsto/ izrazila je stav da bi se pojednostavljenje poreskog sistema uveliko odrazilo na konkurentnost. Slično je i u BiH gdje je takav stav izrazilo 50 odsto ispitanika, kao i to da bi privreda bila konkurentnija kada bi postojala veća sigurnost po pitanju budućnosti poreskog sistema.

U trećini kompanija iz BiH koje su učestvovale u istraživanju postoji zajednička služba finansija koja se, između ostalog, bavi i poreskim pitanjima, dok je udio ovakvih kompanija u Evropi veći i iznosi 51 odsto.

Kada je riječ o poreskim odjeljenjima kompanija u BiH, svi ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjeljenja najvažnija pravovremenost podnošenja poreskih prijava i usklađenost, te izvjesnost po pitanju poreskih obaveza.

U Evropi je sličan odnos, gdje je pravovremenost podnošenja poreskih prijava i usklađenost takođe najvažnija sa 72 odsto, a slijede izvjesnost po pitanju poreskih obaveza /71 odsto/ i uska povezanost s poslovnom organizacijom i njenom strategijom /68 odsto/.

Slično kao u Evropi, 83 odsto ispitanika iz BiH smatra da im je u proteklih godinu dana odnos sa poreskim vlastima ostao isti, a čak 17 odsto se izjasnilo da im je taj odnos u odnosu na prošlu godinu i bolji.

"Poreski stručnjaci žele stabilne poreske zakone jer vjeruju da samo takvi zakoni mogu pozitivno uticati na poslovnu konkurentnost zemalja u kojima rade. Ne sviđa im se nesigurnost, te sugerišu da bi pojednostavljenje poreskog sistema takođe doprinijelo konkurentnosti država", navodi menadžer u "Dilojtu" Emir Ibišević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik